dimecres, 15 d’agost del 2007
Aigua
dilluns, 13 d’agost del 2007
L'hospitalitat d'una comunitat maya
Durant dos dies vam estar acollits a Poxlompoc (o alguna cosa així), una comunitat maya formada per unes 150 famílies, que majoritàriament treballen el camp, i que han creat una associació per a enfortir la seva identitat quechi, recuperar tradicions i alhora obrir-se a un tipus de turisme cultural i respectuós amb el medi, com un mitjà de desenvolupament comunitari. A més a més de nosaltres dos, com a “visitants” hi havia convidades persones d’altres projectes i associacions de la zona.
Durant la tarda van fer balls, al so de la marimba, i vam xerrar amb molta gent, davant la mirada curiosa dels nens i nenes, que flipaven i reien quan es miraven a la pantalla de la càmara de fotos. Després de sopar, arròs amb frijoles i “tortillas”, es va omplir l’església per a fer-hi una reunió i la prensentació de l’associació, i fins i tot ens van demanar que els adrecéssim unes paraules. L’endemà, llevant-nos abans de les 06h, hi havia l’activitat central: cerimònia maya a una cova al riu, també per decidir el nom de la cova. L’excursió va ser de més d’hora i mitja, per fang, pujades, selva, riu…, però el més sorprenent és que un d’ells la va fer amb la marimba a collibè! (una mena de xilofó de la mida d’un piano).
Abans que es tornés a pondre el sol vam acomiadar-nos i vam començar a baixar de nou cap al llac Izabal..., cansats però somrients, amb noves adreces de correu-e i sobretot la sensació d’haver viscut una experiència única.
“Bantiosh”!!
divendres, 10 d’agost del 2007
Yeah, man... Livingston
A part d'aquesta curiosa història, Livingston és un lloc on conviuen ladinos, mayes, garífunes i gent hindú (descendents de migrants de la Índia), i també s'hi parla garífuna, dues llengües mayes, castellà i anglès. Durant quatre dies vam visitar la zona, sobretot acompanyats del George, un rastaman guatemaltec que se sentia més aviat belizeny, rient amb els seus acudits i filosofies, molt més properes a les nostres del què ens haguéssim imaginat. Molt curiosa, aquesta part del país, i encara més haver conegut d'aprop a través d'aquest tipus una part de la cultura garífuna i la visió del món d'un rastafari. Aquí sembla que Bob Marley sigui viu, i el reagge s'imposa arreu davant de les músiques pasteloses i del reggeton.
+ fotos
dilluns, 6 d’agost del 2007
Belize, go slow!
També Belize és un de les meques del submarinisme i l'snorkel, ja que hi ha la segona barrera de corall més gran del món i una geografia molt curiosa que ha generat fenòmens com el mític Blue Hole. Així que a Caye Caulker, una illa més petita que Formentera on només hi ha bicicletes i alguns cotxes elèctrics com els del golf, varem fer 3 dies de panxing, combinant lectura i platja, i un d'esport navegant amb un veler per acostar-nos a les reserves marines, amb mantes, taurons i tortugues.. molt guapo.. Malgrat és una mica més car que els països del costat, Belize és un bon lloc per passar, descansar i visitar..
Ahh, i la llagosta és brutal!
dijous, 2 d’agost del 2007
Mayes d’ahir i d’avui
+ fotos Palenque
+ fotos Yaxchilan
+ fotos Tikal
dimecres, 1 d’agost del 2007
A desalambrar
Encara m'emociono quan penso en el cop d'estat de l'11 de setembre de 1973 a Santiago de Xile, o en la repressió de la dictadura argentina. Potser és que de ben petit els meus pares em posaven cançons del Víctor Jara i m'explicaven la seva historia i la de milers de revolucionaris, o perquè després vaig descobrir en Daniel Viglietti i vaig conèixer la Sílvia. Sigui pel que sigui, sempre he sentit una sensibilitat especial per aquests temes i un agermanament amb aquella gent que lluitava per "desalambrar" i aconseguir un país més just, lliure, on tothom visqués dignament.
Hi ha gent que se'n riu, d'aquest sentiment, fins i tot el fill de Vargas Llosa va escriure un llibre titulat " Manual del perfecto imbécil latinoamericano o español" (o quelcom semblant) on se'n reia i ridiculitzava la gent d'esquerres que lluitava. Doncs bé, jo no em sento ni llatinoamericà ni espanyol, però segur que sóc un imbècil d'aquests... una persona d'esquerres que vol un canvi d'un sistema tan injust.
Abans d'ahir vaig conèixer el Jorge Salinas, un mexicà de DF, d'uns 60 anys, jubilat de la companyia telefònica mexicana i sindicalista. Un històric de la lluita social, que sopava al nostre costat en un dels menjadors de l'Encuentro Zapatista, i gràcies a l'espontaneïtat de l'Elena, ens vàrem saludar i vam tenir una conversa de quatre hores. I després encara va agafar la guitarra i va cantar cançons mítiques ja amb molta més gent al voltant d'un petit foc. Tant nosaltres, com els nostres col·legues suís i suec, ens vàrem emocionar quan explicava la repressió que havia patit feia aproximadament un any quan en una manifestació pacífica contra l'aeroport que volien construir a Atenco va ser apallissat per una vintena de policies, detingut i empresonat durant una setmana conjuntament amb 200 persones més, entre elles dues espanyoles que també van ser violades.
Tant aquests fets, com els que actualment succeeixen a Oaxaca, els assassinats impunes o la repressió sistemàtica que practica el govern Mexicà amb aquella gent que protesta, em van fer avergonyir d'haver pensat algun dia que situacions com aquesta ja no es produïen a països com Mèxic. Sovint només prestem atenció als cops d'estat i les guerres donant per descomptat que en països "estabilitzats" i fins i tot desenvolupats les llibertats més fonamentals són respectades.
Per la meva part, seguiré sent més imbècil que mai.
+ fotos del encuentro zapatista
dijous, 26 de juliol del 2007
La Revolució Sensata
Aquests darrers dies hem tingut la sort de visitar una trobada internacional on els zapatistes expliquen a la societat civil internacional quina feina han desenvolupat des que es van rebel•lar l’any 1994.
Durant 9 dies es realitzen conferències i taules rodones on expliquen i es debat sobre com treballen la salut, l’educació, la situació de la dona, el cooperativisme, la comunicació, la recuperació de la cultura maya... en aquells pobles que van decidir adscriure’s al projecte rebel i insurgent sorgit després de la guerra. Es tracta de comunitats mayes que tradicionalment havien estat abandonades pel govern mexicà, condemnades a no tenir cap servei, a patir la repressió sistemàtica quan reclamaven els seus drets i a treballar per als grans terratinents.
El que més ens ha agradat d’aquest moviment és la manca de doctrina, la humilitat en l’explicació dels seus projectes, el reconeixement de les deficiències, el sistema democràtic que permet a les comunitats decidir si volen o no formar part de l'EZLN i autogestionar-se cada una sense un manual, l’absència de les drogues i l’alcohol, l'empoderament de les dones... I el que més ens entristeix és la manca de coneixement que tenim a Europa d’aquesta realitat i de les agressions contínues que pateixen per part d’un Estat caracteritzat per la corrupció permanent i la manca de respecte als drets humans.
Podem dir que l'EZLN avui en dia és més una comunitat autogestionada que un exèrcit, però homes, dones i infants segueixen portant passamuntanyes per evitar la repressió i mantenen les armes per tenir el dret a defensar-se el dia que sigui necessari.
Mori el mal Govern!!
Viva Zapata, cabrones!
dimecres, 25 de juliol del 2007
Més enllá de les guies de viatge o l'emoció de les tortugues
diumenge, 22 de juliol del 2007
San Cristóbal forever, malgrat la tristesa...
Paradoxalment, ens queden les ciutats colonials, però, malgrat la seva bellesa no és el mateix!
divendres, 20 de juliol del 2007
Nebaj, el record de la guerra.
Ell, home tímid i antic guerriller, ens explicava com la guerrilla s'amagava a les muntanyes i rebia suport del poble; com l'exèrcit va fer-hi matances que encara són ben presents a l'imaginari col·lectiu de la població, i com aquesta, que parla com a primera, i a vegades única llengua, l'ixil i/o el quiché, va ser la principal víctima: tant com a civil, com a guerrillera o com a carn de canó de l'exèrcit. Gracies, Nuria, a més l'informe tambe ajuda a comprendre la situacio!
Xela, ciutat cultural
I mentre estem a una ciutat que impulsa la cultura i la participació, llegim entristits com la Ley del Libro no té en compte la tradició cooperativa del nostre país.
Atitlan: un lloc en el món
dimarts, 17 de juliol del 2007
Chichi... els colors dels mayes
Pacaya, Pacaya!
La sort de viatjar! ANTIGUA
Les 06 del mati, Manhattan, un cotxe negre immens amb nom de president ensrecull per portar-nos a l’aeroport de La Guardia, a menys d’una hora delcentre de Nova York. A les 07:30h ens entaulem ja facturats: ous remenats,patates, bacon i cafè amb llet, es tracta d’omplir la panxa per dormir bea l’avio. Després de volar una estona, aterrem a Charlotte, que encara nosabem situar al mapa americà. Quatre o cinc hores mes tard, arribem a laciutat de Guatemala, però encara ens falta arribar a Antigua…! Finalmentho aconseguim, i ens instal•lem a aquesta bonica ciutat colonial durant 4nits. Ja abans d’arribar, però, comencem a analitzar la campanya electoraldels més de 15 partits polítics que concorren a les eleccions del propersetembre a un país colpejat contínuament per la corrupció i l’incomplimentdels acords de pau de mitjans dels 90.És l’estació humida, però no plou ni fa calor. La ciutat és de casesbaixes i molts colors, ple de bars, restaurants, agencies de viatges ibotiguetes, tots els carrers empedrats, i on es combinen els busosaquelles escolars grocs dels USA amb els carros de cavalls, lesmotocicletes i els cotxes atrotinats. Hi ha molts turistes, o més aviatestrangers, estudiant castellà i d’altres que s’hi han instal•lat.L’allotjament és perfecte: té una terrasseta i les parets de color grocamb sols de ferro i mascares, a l’Anna li encantaria!
dijous, 12 de juliol del 2007
Algunes impressions de Nova York

Evidentment, hem pujat a l'Empire a fer el guiri i vam veure com la llum del sol donava pas a les llums de la ciutat. Hem descobert els parcs, alguns immensos, com el Central Park, on la gent s'hi refugia i esdevenen un veritable lloc d'esbarjo trencant l'asfalt de la ciutat. La Zona Zero també et toca, però no pel solar ple de màquines, sinó pel què s'explica per exemple a l'església del davant. Això sí, enlloc es contextualitza l'atemptat, només es parla de la tragèdia i la unió del poble novayorquès.
El luxe de la 5th Avenue, el Rockefeller's Center, el Moma, el passeig pel Brooklyn Bridge i la cua per un gelat deliciós, els noodles i les birres pel Village, les hamburgueses de debò i boníssimes, una barbacoa el 4 de juliol al parc, conèixer el Soho, Chinatown i el què queda de Littleitaly. Els gratacels d'Uptown i Times Square, malgrat ho hem vist a mil sèries de televisió, et deixen amb la boca oberta. I vaja, segur q ens deixem altres racons.
Això sí, el què t'ajuda més a comprendre un lloc nou és la seva gent. Per això la companyia de la Jodi i l'Oscar ha estat clau, deliciosa! Gràcies, macos!
diumenge, 8 de juliol del 2007
Chelsea Hotel
Concidint quasi en el temps, i a un altre nivell, he tingut la sort de viure a un nou Chelsea Hotel en plena esplendor i efervescència. Com als millors anys de l'original, al petit apartament número 13 finalitzava les descobertes de la city contrastant opinions i impressions amb el sherpa new yorker personal. Acompanyats d'una cervesa de debò, i visitant les escales del pati del darrere, em vaig sentir talment com Kerouac, acompanyat de Bob Dylan.
Que no s'apague la llum, company!